Læsø, 9940
+49 2925 0919
leif@tofteladen.dk

Ækle sygdomme med smukke navne.

leiflines er mine lifelines - linjer vedr. livet: historier, kommentarer, journalistik, essays og billeder.

Ækle sygdomme med smukke navne.

Det er en forbandet skam, at flere fine og smukke ord bliver ødelagt ved at blive koblet på noget grimt, som man lige så godt kunne have kaldt noget andet.

Tag nu for eksempel corona. Ordet ligger godt i munden, det er smukt og vellydende. Det betyder krone – og dem kan man jo ikke få for mange af, ligesom dem, der har en på hovedet oftest er genstand for folkets omfattende og kærlige interesse, respekt og medleven. Det er også betegnelsen for det yderste lag af solens atmosfære og navnet på en velsmagende mexicansk øl. Men i meget lang tid fremover – måske for altid – vil ordet nu være forbundet med virusser, død, ødelæggelse, pandemi, intensivafdelinger, forsamlingsforbud, isolation, krise, lukninger, håndsprit, konkurser og statslige hjælpepakker.

Det er synd for det fine ord.

Hvorfor kunne den forbandede virus da ikke være kaldt f.eks. brytnaks. Det ord har ingen rar lyd, og betyder vist ikke noget i forvejen, og den medfølgende sygdom måtte godt hedde brytn19.

Man burde tænke sig bedre om, når man navngiver sygdomme og lidelser.

Sygdomme som hæmorider, slimsækbetændelse, fnat, vorter, ligtårne, knyster og filipenser har passende navne. De er alle sammen grimme og grumme og lyder, som noget man gerne vil undgå, og som man har svært ved at udtale med begejstring.

Modsætninger er f.eks. allergi, kighoste, meningitis, tennisalbue, næseblod og depression pæne og anstændige sygdomme, som man godt kan være bekendt at have.

Men også bakterier – og dem er der, efter hvad jeg er blevet fortalt, rigtigt mange forskellige af – har beslaglagt et par gode og smukke ord, der bestemt kunne have fortjent en bedre skæbne.
En del sygdomme har deres direkte årsag i forskellige bakterier. Det er derfor helt OK, at f.eks. campylobacter, stafylokok, clamydia og brucella ikke er elegante og smukke ord.
Og at spirokæt er årsag til syfilis – der i øvrigt også er en uskøn lidelse, som de fleste nok vil gå lidt stille med. Men at borelia, salmonella og listeria ikke på nogen måde kan bruges som pigenavne i fremtiden, synes jeg er ærgerligt. Salmonelle burde have været navnet på den sødeste lille mørkhårede pige, mens Listeria nok nærmere er rødhåret og en lidt mere ilter sag.
Jeg har ikke helt taget stilling til Borelia, men ordet kunne godt have været brugt som navn på noget mere lystigt end udstrålende nervesmerter, nakkestivhed, muskellammelser og hovedpine.